KURUMSAL

Dil Seçin

Hayat Kimya, Türkiye’deki Yatırımlarına Hız Kesmeden Devam Ediyor:

450 Milyon TL’lik Yeni Temizlik Kağıdı Tesisi ile 5 Senede Türkiye’ye Yatırımını 2 Milyar TL’ye Çıkarıyor

30 yılı aşkın deneyimiyle hızlı tüketim sektöründe hijyen, ev bakım ve temizlik kağıtları kategorilerinin önemli oyuncusu olan Hayat Kimya, Türkiye’deki yatırımlarını aralıksız sürdürüyor. Türkiye’nin en büyük temizlik kağıdı üreticisi olan Hayat Kimya, 450 milyon TL’lik yeni temizlik kağıdı tesisi yatırım kararı ile 5 senede Türkiye’deki toplam yatırımını 2 milyar TL’ye çıkarıyor.
Pazarı büyüten lider markalarımızla, sürdürülebilir büyümemize hız kesmeden devam etmek için kağıt sektöründe bir tesis yatırımı daha yapıyoruz
Hayat Kimya’nın yeni bir temizlik kağıdı tesisi yatırımı yapacağını açıklayan Türkiye Genel Müdürü Enes Çizmeci, “Pazarı büyüten lider markalarımızla, sürdürülebilir büyümemize hız kesmeden devam etmek için kağıt sektöründe bir tesis yatırımı daha yapıyoruz. Mersin’de 200.000 m2’lik arazimiz üzerinde, 65.000 m2 kapalı alanda kurulu temizlik kağıdı tesisimiz bulunuyor. Hayat Kimya olarak, 450 milyon TL yatırımla, bu alana yeni bir temizlik kağıdı üretim tesisi daha kurulacak şekilde çalışmalarımızı başlattık. Yılda 70.000 ton kapasite ile çalışacak bu yeni tesisimizle birlikte, Mersin’deki kapasitemizi 140.000 tona, Türkiye’deki kapasitemizi ise 280.000 tona çıkararak Türkiye’nin en büyük temizlik kağıdı üreticisi liderliğimizi sürdüreceğiz. 2021 yılı ortasında devreye alacağımız bu yeni nesil tesisimizle birlikte 200 kişiye ek istihdam sağlayacağız. Böylece, Mersin’deki kampüsümüzde istihdamımızı toplam 550 kişiye çıkarmış olacağız. Bu tesisimizde, bobin kağıt, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, peçete ve mendil üreteceğiz. Üretilen ürünlerin %60’ı, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’da 50 farklı ülkeye ihraç edilecek. Yeni kurulacak akıllı fabrikamız da, geleceğin akıllı üretim ve yönetim süreçlerine sahip olacak.’’ dedi.
Türkiye’deki 10 evin 8’ine Hayat markalı ürünlerimizle giriyoruz
Enes Çizmeci sözlerini şöyle devam ettirdi: “Türkiye’de kalıcı yatırımlarımıza olduğu kadar Ar-Ge çalışmalarımıza, teknoloji ve altyapı geliştirmeye de yatırım yaptığımızı görmek mümkün. 2019’da Bingo ile toz deterjan, yumuşatıcı ve sert yüzey temizleyicilerde, Molped ile günlük pedlerde, Molfix ile markalı bebek bezlerinde, Familia ile markalı tuvalet kağıtlarında lider olduk. Ne mutlu ki, 2006 yılında giriş yaptığımız temizlik kağıtları kategorisinde, liderliğe tırmandık. Zirveye çıkmaktan daha zor olanı ise, lider kalmaktı, onu da başardık. Türkiye’deki 10 evin 8’ine Hayat markalı ürünlerimizle giriyoruz. Hayat olarak markalı temizlik kağıtları rulolu ürünlerde % 42’lik pazar payı ile lideriz. Sadece markalarımızın pazar payı liderliği değil, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük temizlik kağıtları üreticisi olarak da liderliğimizi sürdürüyoruz.”
Türkiye ekonomisine üretim, istihdam ve ihracatımızla katkı sağlıyoruz
Herkesin kaliteli ürüne erişim hakkı olduğu inancıyla çalıştıklarını belirten Enes Çizmeci sözlerini şöyle sürdürdü: “Hayat Kimya olarak katma değerli, yenilikçi ürünleri erişilebilir fiyat politikalarıyla sunarak sektörde ayrışıyoruz. 2018 yılında 375 milyon dolar ihracat yaptık. TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi)’in Türkiye’nin En Büyük İhracatçıları sıralamasında son 3 senedir üst üste ilk 50’de olmaktan kıvanç duyuyoruz. Bu anlamda, Türkiye ekonomisine üretim, istihdam ve ihracat alanlarında katkı sağlıyoruz, hem de Türk markalarının küreselleşmesi ve kalite algısına değer katma şevkiyle çalışıyoruz.”
Enerji verimliliği seviyelerini %30’lardan, %80’lere çıkarmayı başardık
Dünyanın kıt kaynaklarını verimli kullanmaya önem veren Hayat Kimya, “kojenerasyon’’ adı verilen teknolojiyle, doğalgazı elektriğe, ısıya ve buhara dönüştürerek üretim süreçlerinde kullanıyor. Enes Çizmeci, ’’ Bu, sektörde bilinen ama verimlilik seviyeleri %25-30’larda kaldığı için az tercih edilen bir teknoloji. Biz bu teknolojiyi aldık, kendi üretim sistemlerimize uyarlayıp verimlilik seviyelerini %30’lardan %80’lere çıkarmayı başardık. Böylece tek bir enerji girdisi ile akıllı fabrikalarımızın üretim süreçlerinde ve idari operasyonlarında ihtiyaç duyulan tüm enerjiyi karşılıyoruz. Hatta, Mersin’deki temizlik kağıtları üretim tesisimizde, bu enerji verimliliği oranını %88’lere kadar çekerek bir rekora imza attık. ‘Türkiye Kojenerasyon ve Temiz Enerji Teknolojileri Derneği’ tarafından ‘Sektörünün En İyi Uygulaması’ olarak örnek gösterildik” dedi.
Türkiye’de yenilikçiliğe yaptığı yatırımlarla, temizlik kağıtları sektöründe dünya çapında ses getirecek projeler geliştiriyor
Hayat Kimya’yı temizlik kağıtları sektöründe dünya çapında farklılaştıracak bir Endüstri 4.0 projesinden bahseden Enes Çizmeci: ’’Temizlik kağıdı üreten dev makinelerde, en büyük verim kaybı, kağıt kopmasından kaynaklanan 40-45 dakikalık üretim ve zaman kaybından kaynaklanır. Hayat Kimya olarak, kağıt üretiminde elde ettiğimiz 1.2 milyar veride, yaklaşık 964 farklı parametrenin değişimlerini analiz ediyoruz. Üzerinde çalıştığımız yapay zeka projesi tamamlandığında, makineler alt ve üst limitler içerisinde çalışırken dahi yaşanan anomaliler tespit edilebilecek. Yani, kağıt kopmadan, makine durmadan, sorun olacağı anlaşılıp, giderilip, üretim devam edebilecek. Bu, dünyada dahi örneği görülmemiş bir uygulama. Özetle, Türkiye’de yenilikçiliğe yaptığımız yatırımlar sayesinde, temizlik kağıtları sektöründe dünya çapında ses getirecek bir proje olacak.’’ dedi.
Türkiye’de sektörünün ilk ve en kapsamlı Ar-Ge Merkezi
Kocaeli kampüsünde, Türkiye’de sektörünün ilk ve en kapsamlı Ar-Ge Merkezi yatırımını gerçekleştiren Hayat Kimya, 90 araştırmacı ile tersine mühendislik dahil, alternatif hammadde geliştirme, ürün geliştirme ve ambalaj çalışmaları üzerinde çalışıyor. Koç, Sabancı, İTÜ, Yıldız Teknik, İstanbul Üniversitesi, Kocaeli ve Gebze Teknik Üniversiteleriyle işbirliği yapıyor. Büyüyen bir Türk şirketi olarak, sanayi-akademi işbirliğine önem veriyor ve destekliyor. TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı’na katılarak 18 doktora öğrencisinin, Hayat Ar-Ge Merkezi’nde, tez projeleri üzerinde çalışmasına imkan sağlıyor.
Türkiye’de geliştirdiğimiz yenilikçi ürünleri yurtdışına taşıyarak, Türk markalarının kaliteli ve yenilikçi algısına katkı sağlıyoruz
Enes Çizmeci Ar-Ge’ye anlayışlarını şöyle özetliyor: “Bizim Ar-Ge anlayışımız işi laboratuvarlarda tutmak değil, tüketiciye taşımaktır. Sanayi gücümüzü, Ar-Ge donanımımızı, en iyi ürünü bulmak için kullanıyoruz. Tüm bu çalışmalarımızın merkezinde, Türkiye bulunuyor. Türkiye’de geliştirdiğimiz bu yenilikçi ürünleri daha sonra yurtdışına taşıyarak, Türk markalarının kaliteli ve yenilikçi algısına katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu şevkle, Türkiye’ye yatırımlarımıza devam ediyoruz.’’